Om de röda prickarna & behandling
Om Hårsäcksinflammation
Om Hårsäcksinflammation

En hårsäcksinflammation eller follikulit som det också...

Röda prickar efter rakning
Röda prickar efter rakning

Att få röda prickar efter man rakat sig är vanligt, men...

Inåtväxande hårstrån
Inåtväxande hårstrån

Inåtväxande hårstrån är både irriterande och kan vara...

Röda prickar i hårbotten
Röda prickar i hårbotten

Har du röda kliande prickar i hårbotten betyder det att...

Behandling av hårsäcksinflammation
Behandling av hårsäcksinflammation

Hårsäcksinflammation går att behandla och det finns många...

Ny forskning om bakterierna på huden
Ny forskning om bakterierna på huden

Att vi har bakterier på huden vet de allra flesta. Men en...

Slätrakade har fler hudbakterier - men det finns fler bajsbakterier i skägg
Slätrakade har fler hudbakterier - men det finns fler bajsbakterier i skägg

En amerikansk forskare har testat bakteriehärden i mäns...

Hårsäcksinflammationen var dödlig tumör
Hårsäcksinflammationen var dödlig tumör

Enligt en anmälan till Socialstyrelsen i Skutkärs kommun...

Hemsk knöl efter intimrakning
Hemsk knöl efter intimrakning

Sofie berättar om hur en knöl hon fått vid intimrakning...

Hårsäcksinflammationen blev ett fult ärr
Hårsäcksinflammationen blev ett fult ärr

En trettio årig kvinna berättar hur en av hennes...

Hjälp med kronisk hårsäcksinflammation
Hjälp med kronisk hårsäcksinflammation

Marie berättar om hur hennes gula stafylokocker orsakar...

När jag rakar mig får jag alltid röda prickar
När jag rakar mig får jag alltid röda prickar

Samir berättar om hans problem med hårsäcksinflammationer...

Vaselin hjälper mig mot röda prickar vid bikinilinjen
Vaselin hjälper mig mot röda prickar vid bikinilinjen

Kajsa berättar om hur hon har lätt för att få röda...

hårsäcksinflammation

Kort om de röda prickarna

En inflammation i en hårsäck beror på en obalans mellan bakterier och jästsvampar som naturligt finns vid hårsäckens mynning. De röda prickarna uppstår oftast på grund av inåtväxande hårstrån eller vid rakning.
Rösta
Får du ofta hårsäcksinflammation?
Din erfarenhet!
hårsäcksinflammation, follikulit
Har du haft några erfarenheter med hårsäcksinflammation och dess röda kliande prickar? Då skulle vi vilja veta hur just du hade det och om du har några knep för att bli av eller undvika utslagen. Vi publicerar din text så fort vi godkänt den!
Klicka här

Om Hårsäcksinflammation

En hårsäcksinflammation eller follikulit som det också kallas, ser ut som små finnar eller kvisslor. De yttrar sig oftast som små knottror men kan ibland också utvecklas till varfyllda blåsor.

hårsäcksinflammation, röda prickar, röda prickar efter rakning

Vad är en hårsäcksinflammation?

Varenda hårstrå på kroppen kommer från en hårsäck, och det är när hårsäcken blir inflammerad som de röda prickarna uppstår. De ser oftast ut som små finnar eller kvisslor men kan ibland också utvecklas till varfyllda blåsor och bölder. Det är inte farligt men kan också skapa stor irritation, på grund av den klåda och sveda som uppstår. Det vanligaste områdena där man drabbas av hårsäcksinflammationer är på bröstet, underlivet, benen, rumpan, armarna, ryggen, axlarna, i hårbotten och vid käklinjen. Även om hårsäcksinflammation kan klia, göra ont och vara obehagliga ska man absolut inte pilla på utslagen då det kan förvärra infektionen eller ge upphov till ärr.

Orsaken till hårsäcksinflammation

Orsaken till hårsäcksinflammation är att samspelet mellan de jästsvampar och hudbakterier som naturligt finns på huden, rubbas. Rubbningen leder till att fler aggressiva svampar och bakterier kan växa till och orsaka inflammationer vid hårsäckens mynning. Detta sker hos personer med nedsatt immunförsvar, infektioner, efter vid användning av sololjor, feta krämer eller om huden har varit varm och svettig under en längre tid. En annan orsak kan vara om man genomgår en antibiotika eller kortisonbehandling som stör kroppens normalflora.

Rakar man sig för tätt har jästsvamparna och bakterierna lättare att växa till sig i hårsäckens öppning. Detta beror på att det bildas mikroskador på huden som gör att det blir lättare för vissa bakterier och svampar att få fäste. Obalansen orsakar i sin tur en inflammation, vilket skapar de röda prickarna, som särskilt uppstår vid intimrakning. Därför är det bra att vara försiktig om besvären är återkommande vid rakning. Får man röda prickar vid rakning kan även inåtväxande hårstrån vara en orsak.

När blir hårsäckarna inflammerade?

Man kan dela upp de tillfällen då man är extra känslig för att få hårsäcksinflammationer i två kategorier. Långvarig hårsäcksinflammation, där inflammationerna dyker upp på grund av en konstant obalans av svamp- och bakteriefloran och kortvarig hårsäcksinflammation, där inflammationerna dyker upp på grund något som tillfälligt ändrat floran på huden.

Långvariga hårsäcksinflammationer
Långvariga hårsäcksinflammationer kan vara riktigt jobbiga och beror ibland på en försämring av immunförsvaret, som i sin tur påverkar hudens normaltillstånd. Kända kopplingar som ger en ökad risk för hårsäcksinflammation är järnbrist, undernäring, diabetes och andra sjukdomar och tillstånd som försämrar kroppen försvar. Även att man har väldigt mycket hår, tjockt hår och naturligt fett hår kan bidra till en ökad risk för få kontinuerliga inflammationer i hårsäckarna.

Långvariga problem med balansen mellan svamparna och bakterierna i huden kan vara svåra att få bukt med, och bland kan bakterien staphylococcus auerus, gömma sig i bihålorna och näsan, och sprida sig vidare till resten av kroppen, om och om igen. Även pityrosporon är en av de jästsvampar som kan föröka sig på huden och orsaka långvariga problem. För att bli av med upprepade hårsäcksinflammationer krävs antibakteriella och svampmotverkande behandlingar.

Tillfälliga hårsäcksinflammationer
Kortvariga och tillfälliga hårsäcksinflammationer är den vanligaste typen och förekommer hos alla. Det vanligaste är att de dyker upp i samband med rakning, och då framförallt vid intimrakning. Man kan även få tillfälliga enstaka röda prickar på rumpan om man sitter mycket. Detta beror på att man gnider och trycker kläderna mot porerna och hårsäckarna, som då blir känsligare för inflammationer. Hårsäcksinflammationer kan också uppstå lite varstans på kroppen där svamp- och bakteriefloran rubbas, till exempel om svettats mycket eller varit tillfälligt sjuk.

Så slipper du hårsäcksinflammation

Vet man att hårsäckarna blir inflammerade på grund av en obalans av svamp och bakterier i huden, kan man också se till att försöka hålla den balansen för att undvika framtida inflammation. Det viktigaste är att hålla en god hygien, med milda, naturliga rengöringsprodukter. Man bör även byta handdukar, kammar, duschsvampar och rakblad ofta. Ibland kan man vilja sterilisera rakblad, kammar och makeup produkter.

Även kosten är viktig för att hålla en naturlig balans i huden. Framförallt är det ett minskat sockerintag man bör tänka på, men också att få i sig fettsyror som omega-3 och omega-6 och antioxidanter. Tänk på att magen fungerar som bäst om kroppen får tillräckligt med sömn och håller stressen till ett minimum.

Rengöringsprodukter baserade på åkerfräken, kamomill, trollhassel och allantoin sägs ha en lätt antibakteriell och lugnanade funktion och minskar dessutom huden från att torka ut. Även hud- och hårvårdsprodukter med Tea Tree oil kan hjälpa på grund av den svamphämmande egenskapen.
Publicerad: 25.07.2014
Uppdaterad: 22.08.2017
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177, Vårdguiden
Kommentarer

Jag får ibland en hårsäcksinflammation i framförallt den vänstra ljumsken. Jag tror att det i mitt fall ofta beror på cykling. Ibland känner jag mig vissen, extra trött, huvudvärk. Jag känner att något är på gång men om det inte är en förkylning är det just en förbannad hårsäcksinflammation. Jobbigt!

Elvis - 4 år sedan Svara

Blir galen på att alltid få hårsäcksinflammation varje gång jag rakar mig!!!! Funderar nästan på att lasra bort allting!! vore så mycke enklare. Hur går det till och hur bra effekt får man då? Och måste man göra om det senare typ om flera år för det vuxit fram nya hårstrån eller hur funkar det?

Cammy - 5 år sedan Svara
Kommentera
Inåtväxande hårstrån
Fakta
Inåtväxande hårstrån

Inåtväxande hårstrån är både irriterande och kan vara svårt att bli av med....

Vaselin hjälper mig mot röda prickar vid bikinilinjen
Erfarenheter
Vaselin hjälper mig mot röda prickar vid bikinilinjen

Kajsa berättar om hur hon har lätt för att få röda prickar när hon rakar sig...

Slätrakade har fler hudbakterier - men det finns fler bajsbakterier i skägg
Nyheter
Slätrakade har fler hudbakterier - men det finns fler bajsbakterier i skägg

En amerikansk forskare har testat bakteriehärden i mäns skägg, och menar att...

Om Hårsäcksinflammation
Fakta
Om Hårsäcksinflammation

En hårsäcksinflammation eller follikulit som det också kallas, ser ut som små...