Varför får man röda prickar i hårbotten?
Får du ibland röda kliande prickar i hårbotten kan det betyda att du har hårsäcksinflammation i hårbotten. Vissa personer kan vara extra känsliga för att få röda prickar i hårbotten. Det kan till exempel vara om du har lättare psoriasis, börjat tappa hår, har torr hårbotten, eksem eller krulligt hår.
Har du krulligt hår så innebär det en större risk för att hårstrået ska böja sig och växa in i huden igen (
inåtväxande hårstrån) och orsaka hårsäcksinflammationer. Men den största andelen av de som får hårsäcksinflammation har ingen speciell åkomma utan har endast en obalans i bakteriefloran på huden.
Hur känns det att ha hårsäcksinflammation i hårbotten?
När man får röda prickar i hårbotten ställer det till med ett antal problem. Det brukar klia mer på grund av att det är svårare att ta hand om huden i en hårbotten. Av samma anledning tar det även längre tid att bli av med utslagen. Utslagen brukar se ut som små finnar i hårbotten och är upphöjda från huden.
Råd vid hårsäcksinflammation i hårbotten
Tips för att bli av med röda prickar i hårbotten:
- God hudhygien!
- Tvätta håret med jämna mellanrum, så håret varken blir för fett eller för tort.
- Rakar du håret bör du följa tipsen om röda prickar vid rakning.
- Skaffa en produkt mot besväret (ex. klorhexidinlösning).
- Boka tid hos vårdcentralen.
Saker att undvika:
- Försök undvika att fixa håret för ofta och mycket.
- Klia inte på prickarna.
- Vänta inte för länge med att behandla problemet.
- Undvik att göra saker som generellt förvärsämrar immunförsvaret (ex. sömnbrist).
Behandling mot hårsäcksinflammation och klåda i hårbotten
Klarar du inte av att behandla och bli av med de röda prickarna själv, kan du vända dig till närmaste vårdcentral så får du hjälp med starkare receptbelagda läkemedel. Det finns även receptfria produkter du själv kan använda. De vanligaste är klorhexidinlösning och en mjukgörande kräm vid namn propylenglykol som går att få tag i på apoteket.
Hårsäcksinflammation i hårbotten är ofta svårbehandlat och många gånger krävs en långtidsbehandling med antibiotika genom vårdcentralen, för att bli av med besvären.
Försvinner inte symtomen inom några veckor, eller om du är osäker på vad det är, rekommenderar vårdguiden att du kontaktar vårdcentralen.
Publicerad: 01.02.2015
Uppdaterad: 06.08.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177, Vårgguiden