Om de röda prickarna & behandling
Om Hårsäcksinflammation
Om Hårsäcksinflammation

En hårsäcksinflammation eller follikulit som det också...

Röda prickar efter rakning
Röda prickar efter rakning

Att få röda prickar efter man rakat sig är vanligt, men...

Inåtväxande hårstrån
Inåtväxande hårstrån

Inåtväxande hårstrån är både irriterande och kan vara...

Röda prickar i hårbotten
Röda prickar i hårbotten

Har du röda kliande prickar i hårbotten betyder det att...

Behandling av hårsäcksinflammation
Behandling av hårsäcksinflammation

Hårsäcksinflammation går att behandla och det finns många...

Ny forskning om bakterierna på huden
Ny forskning om bakterierna på huden

Att vi har bakterier på huden vet de allra flesta. Men en...

Slätrakade har fler hudbakterier - men det finns fler bajsbakterier i skägg
Slätrakade har fler hudbakterier - men det finns fler bajsbakterier i skägg

En amerikansk forskare har testat bakteriehärden i mäns...

Hårsäcksinflammationen var dödlig tumör
Hårsäcksinflammationen var dödlig tumör

Enligt en anmälan till Socialstyrelsen i Skutkärs kommun...

Hemsk knöl efter intimrakning
Hemsk knöl efter intimrakning

Sofie berättar om hur en knöl hon fått vid intimrakning...

Hårsäcksinflammationen blev ett fult ärr
Hårsäcksinflammationen blev ett fult ärr

En trettio årig kvinna berättar hur en av hennes...

Hjälp med kronisk hårsäcksinflammation
Hjälp med kronisk hårsäcksinflammation

Marie berättar om hur hennes gula stafylokocker orsakar...

När jag rakar mig får jag alltid röda prickar
När jag rakar mig får jag alltid röda prickar

Samir berättar om hans problem med hårsäcksinflammationer...

Vaselin hjälper mig mot röda prickar vid bikinilinjen
Vaselin hjälper mig mot röda prickar vid bikinilinjen

Kajsa berättar om hur hon har lätt för att få röda...

Rösta
Använder du någon särskild produkt mot hårsäcksinflammationen?
Din erfarenhet!
hårsäcksinflammation, follikulit
Har du haft några erfarenheter med hårsäcksinflammation och dess röda kliande prickar? Då skulle vi vilja veta hur just du hade det och om du har några knep för att bli av eller undvika utslagen. Vi publicerar din text så fort vi godkänt den!
Klicka här

Röda prickar efter rakning

Att få röda prickar efter man rakat sig är vanligt, men också väldigt jobbigt. Här förklarar vi vad det beror på och hur man ska gå till väga när man rakar sig. Men också vad man kan göra om de röda prickarna dyker upp.

röda prickar efter rakning

Varför får man röda prickar efter rakning?

Röda prickar efter rakning, eller rakfinnar, är egentligen en hårsäcksinflammation som antingen beror på en obalans mellan de svampar och bakterier som naturligt finns i huden, eller inåtväxande hårstrån. I de allra flesta fall rör det sig endast om en bakteriell obalans, som orsakats av att blodplasma sipprat ut genom mikroskador på huden, som bakterierna frodas i.

Röda prickar efter rakning får man oftast i underlivet, på benen, och vid halsen/kinden.

Många som får röda prickar efter rakning är besvärade med hur det ser ut och känns. Prickarna kliar och har en stickande känsla och man kan känna sig mindre attraktiv. Dessutom, kommer de röda prickarna ofta tillbaka vid nästa rakning, om och om igen. För de som får röda prickar efter rakning finns det sätt att råda bot på dom.

Varför har vissa lättare att få röda prickar vid rakning?

Varför vissa lättare får inflammerade hårsäckar när de rakar sig beror dels på hur man sköter om rakning och hygien, och dels på gener och livsstil. En person som har mycket eller grovt hår, får generellt sätt svårare med rakningen och har en större risk att något av hårstrånen ska bli inflammerade. 

Förutom mängden hår, spelar även hygienen roll. Svettas man mycket kan man ha större problem med att undvika de röda prickarna, och även så, om man sällan duschar, eller tvättar sig. Hur aktiv man är kan också spela in. Tränar man mycket, eller har ett vardag där man går mycket kan huden gnuggas och på så sätt bli irriterad.

Sist men inte minns finns det även induviduella skillnader på hur kroppen reagerar vid rakning. Vissa personer får helt enkelt färre hårsäcksinflammationer andra, oavsett yttre påfrestningar. Det beror på hur huden, hårsäckarna och svamp- och bakteriefloran hos den enskilda personen ser ut.

Att tänka på inför rakningen

Välj bra och skonsamma produkter
Välj produkter utan kemikalier och som är skonsamma mot huden. Det du kan behöva är någonting att skrubba huden med innan du rakar dig, någonting du har på medan du rakar dig (raklödder exempelvis), och någonting att ha på efteråt som gör huden mjuk och motverkar att bakterier förökar sig vid hårsäcken. Rfsu har valt ut särskilda intimvårdsprodukter för detta, som du kan hitta här

Välj rätt rakhyvel
Engångsrakhyvlar är ofta slöare än andra rakhyvlar och bör därför undvikas. Använd istället en vass och ren rakhyvel av bra kvalitet. Se till att rakhyveln smidigt kommer åt överallt där du tänker raka, så minskar du problemen med att behöva raka på samma område flera gånger.

Se till att huden hunnit läka
Har du känslig hud och får ofta röda prickar efter rakning bör du låta huden hinna läka mellan rakningarna. Känner du dig obekväm med att låta håret växa ut, kan du använda en trimmer för att korta ner håret under tiden.

Så slipper du röda prickar vid rakning

 1. Ansa och trimma - Det första du bör göra är att att ansa området. Detta kan du göra med en sax eller trimmer och gör det lättare för rakhyveln att glida över huden. Se till att trimmer tar nära, men inte så nära så det skadar huden.
 2. Duscha varmt och skrubba - Innan du tar fram rakhyveln är det bäst om du tar en het, ganska kort dusch och skrubbar området som du ska raka. Detta gör att huden exfolieras och hårstråna blir lättare att komma åt med hyveln. Hettan gör att porerna öppnar sig och att hårstråna kommer längre ut från huden. Tänk på att längre bad kan göra att huden tar in vatten och svullnar. Sväller huden blir den inte lika mjuk, och den blir då svårare att raka. Att duscha innan du rakar dig gör också så att oönskade bakterier på huden försvinner. Rakar du dig intimt bör du använda en intimtvätt, exempelvis Rfsu's Daily fresh.
 3. Ha på rakcreme - Se till att du har ett rent område där du kan lägga ifrån dig rakhyveln. Applicera sedan vad du nu väljer att använda som rakcreme. Det vanligaste är raklödder, rakcreme eller olja (tex. babyolja).
 4. Raka noga men försiktigt - Nu för tiden är rakbladen så pass vassa så man kan raka både med- och mothårs. Rakar du mothårs blir huden mer påfrestad än om du rakar mothårs, men du slipper raka flera gånger på samma ställe. Vilken riktning man rakar åt är en smaksak och bör provas fram. Däremot bör man alltid försöka dra så långa tag som möjligt, istället för korta snabba som skadar huden. Sträcker du ut huden med fingrarna blir det lättare att få bort mer hår i en dragning. Tänk på att ju mindre skada du utsätter huden för, desto färre röda prickar kommer uppstå.
 5. Duscha kallt och rengör - När du rakat klart bör du tvätta området. Det kan vara bra att ta en duscha och återigen försiktigt skrubba området och tvätta det med aftershave. Istället för att duscha varmt, för att få porerna att öppna sig, bör du nu duscha kallt, för att få porerna att stänga sig. Förutom att porerna stängs igen för smuts och bakterier dras även hårstråna in en bit. Detta göra att de vassa hårstråna inte irriterar huden runt omrking lika mycket. Tänk på att vara försiktig med aftershave och andra starka produkter vid slemhinnor.
 6. Ha på mjukgörande kräm - Det sista du behöver göra är att ha på en mjukgörande kräm. Krämen håller hindrar att bli torr, och kan, beroende på vad det är för kräm, motverka svamp och bakterier från att etablera sig. Sådan kräm bör innehålla propylenglykol.

Tips för att undvika röda prickar efter du rakat dig

Det finns även saker som kan göra dig mer mottaglig att få röda prickar efter rakning. Försök att undvika tryck och gnuggande mot huden, och håll en god hygien. Får du lätt inåtväxande hårstrån bör du exfoliera huden under tiden hårstråna växer ut. Det bör du göra dagligen genom att skrubba med exfolierande kräm.

Förvara rakhyveln
För att minska slitaget på rakhyveln bör man förvara rakhyveln på ett tort ställe, och gärna i uppåtstående position. Ligger den ner i en fuktig miljö rostar bladen snabbare, och då sliter hyveln mer på huden. Sliter hyveln mer, skapas fler mikroskador på huden där blodplasma sipprar ut och ger näring till vissa bakterier. Det är också en ganska dålig idé att ha rakhyveln på badkarskanten eller vid duschhyllan på grund av alla bakterier som finns där. Glöm inte heller att byta blad regelbundet, och helst inte använda engångsrakhyvlar.

Löst sittande kläder
Tajta kläder, så som hotpants, string, åtsittande kalsonger och jeans förvärrar ofta besvären med röda prickar. Använd istället kläder som är luftiga, och gärna av bomull. Ett bra tips är att sova naken efter att du rakat de intima delarna. Svamp och bakterier gillar instängda, fuktiga och varma miljöer, så försök hålla huden sval, luftig och ren.

Låt bli att klia och pilla
Många känner en klåda när stubben börjar komma och kliar då på området. Detta förvärrar saken då man för in fler bakterier och irriterar hårsäckarna. Känner du ofta att det kliar bör du istället ta en dusch eller smörja in stubben med en aftershave eller mjukgörande kräm. Undvik också att använda nålar för att sticka hål på prickarna och försök inte heller att klämma på dom. 

Tvätta regelbundet
Tvättar och skrubbar du området regelbundet blir du dels av med oönskade bakterier, men gör även att hårstråna tappar dess sylvassa kanter. Tänk bara på att skrubba och tvätta försiktigt så du inte gör mer skada än nytta.

Hudvårdsprodukter för god svamp- och bakterieflora
Har man lätt för att få en obalans mellan de svampar och bakterier som naturligt lever på huden, kan man behöva ta till andra metoder än att bara vara renlig och försiktig. Det man kan göra är att använda Rfsu's intimvårdsserie eller kontakta vårdcentralen om det krävs andra hudkrämer och läkemedel. Två receptfria hudvårdsprodukter man kan använda är mjukgörande kräm med propylenglykol och klorhexidinlösning, som finns att köpa på apoteket.

Alternativ till rakning

För vissa kan rakning ge mer besvär än vad man får ut av det och man behöver använda andra, mer skonsamma alternativ. Förutom att helt låta håret växa fritt har vi listat andra alternativ till hårborttagning än rakning.
 
 • Hårtrimmer - Att trimma håret med en bra hårtrimmer är nog det mest skonsammaste sättet att bli av med hår. Nackdelen är att hårtrimmers inte klipper riktigt nära huden, och att det kan kosta en del om man inte redan har en.
 • Epilator - Epilatorer fungerar som en elektrisk pinsettmaskin och kan för vissa ge mindre röda prickar än vaxning. Nackdelen är att det gör ont, tar tid och är svårt att få bort allt hår.
 • Vaxning - Vaxning är ett väldigt effektiv sätt att få bort hår. Fördelen är att håren rycks ut och man håller sig slät mycket längre än vid rakning, innan man behöver vaxa igen. Nackdelen är att det kan vara svårt att göra själv och dyrt att göra på salong.
 • Hårborttagningskräm - Hårborttagningskräm är en kräm du smörjer in huden med. Efter ett par minuter tvättar du bort krämen, och håret följer med. Nackdelen med hårborttagningskräm är att krämen innehåller starka ämnen som eventuellt kan ha negativ inverkan på hud och kropp.
 • Laserhårborttagning - Med laser eller elektrolys förstörs hårets rötter, så håret permanent slutar växa. Problemet med laserhårborttagning är det väldigt dyrt och att man måste gå många gånger för att få bort håret.

Frågor och svar

Hur går jag till väga för att få bort röda prickar efter rakning snabbt?
Använd Rfsu's krämer mot dålig svamp- och bakterieflora, sov utan kläder på området du rakat, använd bomullsplagg på området om du måste, duscha området ofta och håll det rent, undvik tryck och skavningar, sov tillräckligt och pilla eller klia inte på det rakade området. Klorhexidinlösning och mjukgörande kräm med propylenglykol kommer också minska de röda prickarna.

Hur håller jag min rakhyvel vass längre?
Förvara rakhyveln på en torr plats där ingenting kommer åt bladan, exempelvis i en slutet skåp i en behållare eller mugg. Vanliga rakblad är vassare än engångshyvlar.

Jag har en böld som uppstått efter rakning som inte går bort av sig själv, vad ska jag göra?
Ibland kan man behöva skära upp och tömma hårsäcksinflammationen hos vårdcentralen om den inte går bort av sig själv. Kom ihåg att aldrig själv pilla eller skära i några prickar.

Hur påverkar kallt och varmt vatten håret?
Varmt vatten gör att porerna öppnar sig, och hårstråna åker ut lite längre från huden. Kallt vatten gör så porerna sluts, och hårstråna dras in en bit i huden igen.

Får jag mer eller tjockare hår om jag rakar mig?
Nej, man får varken grövre, mer eller mörkare hår om man rakar sig. Däremot kan håret kännas styvare när det är nyrakat och kort.

Kommer jag få färre röda prickar när jag blir äldre?
Tar du vara om din hud, använder bra produkter och använder en ren och vass rakhyvel bör du få färre röda prickar vid varje rakning. Dels blir huden mer tålig och dels lär du dig vad din hud tål.
Publicerad: 25.07.2014
Uppdaterad: 06.08.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177, Vårdguiden
Kommentarer

För ett tag sen fick jag sånna där prickar vid underlivet först ganska små men röda och sen stora har typ 1-2 som ser ut som bölder och gör fett ont om man rör eller kommer åt är detta farligt eller är det för man har rakat sig fel för är ganska orolig att nått är fel typ, kommer dom gå bort och hur kan jag göra så de går bort snabbt för det är verkligen inte skönt, verkligen tacksam för svar

Isabella - 3 år sedan Svara

Hej, jag vill veta hur man kan få bort röda prickar i underlivet. För mig sticker det ut lite mörkbrunt hår ifrån trosorna/bikinin vilket jag inte vill att det ska göra. Jag testade därefter att raka utan något annat än själva rakhyvleln men efter bara en dag därpå upptäckte jag de röda prickarna. Hur ska jag göra för att få bort dem och att kunna raka utan att verken dem eller hår syns när man har på sig trosor/bikini m.m, svara gärna

Isadora - 3 år sedan Svara

Jag rakade mig för inte så länge sen och fick massa prickar på benen och jag vet inte hur jag ska få bort dom? Och jag ska resa utomlands om 2 dagar och kommer det bli värre i solen ?

Isabella - 4 år sedan Svara

Det viktigaste jag har märkt är att när jag rakar mig, så brukar jag alltid använda trimmer så gott det går så hårstråna inte skärs av precis vid huden. Även om det inte blir lika renrakat, så kan man raka oftare då man inte får några röda prickar som dyker upp.

Och skulle jag vilja raka mig med hyvel, brukar jag märka stor skillnad på om jag har ett bra rakskum och en ny rakhyvel eller inte! Brukar dessutom använda en mjukgörande kräm efteråt så huden inte känns så torr :)

Andreas - 5 år sedan Svara
Kommentera
Behandling av hårsäcksinflammation
Fakta
Behandling av hårsäcksinflammation

Hårsäcksinflammation går att behandla och det finns många lösningar på...

Vaselin hjälper mig mot röda prickar vid bikinilinjen
Erfarenheter
Vaselin hjälper mig mot röda prickar vid bikinilinjen

Kajsa berättar om hur hon har lätt för att få röda prickar när hon rakar sig...

När jag rakar mig får jag alltid röda prickar
Erfarenheter
När jag rakar mig får jag alltid röda prickar

Samir berättar om hans problem med hårsäcksinflammationer vid rakning, och...

Om Hårsäcksinflammation
Fakta
Om Hårsäcksinflammation

En hårsäcksinflammation eller follikulit som det också kallas, ser ut som små...