Ny forskning om bakterierna på huden
Av Niklas Johansson den 03.08.2015
Att vi har bakterier på huden vet de allra flesta. Men en ny studie visar att det finns över 205 olika bakteriesläkten på huden, med olika funktioner och påverkan. Långt fler arter än vad experterna trott.
Hudens bakterieflora noggrant utredd
Alla människor har en bred biologisk mångfald av bakterier på huden. I en ny amerikansk studie har man kartlagt bakterierna som finns på vår hud, där man upptäckte att det fanns många fler arter av bakterier än vad man tidigare trott. Vilka egenskaper varje enskild bakterie har är fortfarande okänt.
För en del kommer det som en överraskning att bakteriena på huden är så dåligt undersökt. Anledningen beror på att det har varit oerhört svårt, tills nu, att analysera bakterie-DNA. Det är tack vare molekylärbiologen Julia Segre och hennes forskargrupp vid National Institutes of Health, som man äntligen kunnat extrahera DNA från de bakterier som finns på vår hud. Proverna togs hos 10 olika personer och på 20 olika ställen på kroppen, där man är extra sårbar för eksem, akne, psoriasis och andra hudsjukdomar.
I undersökningen upptäcktes totalt 205 olika bakteriearter, en överraskande mängd. Andra, äldre forskningar på området har aldrig kunnat visa ens i närheten samma mängd bakteriesläkten. Oftast har man bara kunnat påvisa de bakterier som man kunnat odla i laboratorier, som till exempel stafylokocker.
Den artrikaste miljön var konstigt nog på underarmarna med 44 bakteriearter, och huden bakom öronen var den fattigaste med 19 arter i snitt. Skillnaderna på vilken bakterieflora de olika försökspersonerna hade var relativt små. En stor majoritet av de bakterier som fanns bakom öronen på en person, fanns också bakom öronen hos de andra, och samma bakterier som fanns på underarmarna hos en person, fanns på underarmarna hos de andra.
Samhällena med bakterier på våra kroppar spelar sannolikt en stor roll om hur vi mår och fungerar, men samtidigt understryker forskarna om att vi vet väldigt lite om dom. Det man vet är att obalans mellan bakteriena kan skapa hudbesvär hos oss människor, men förhoppningsvis ska de nya rönen ge oss en klarare bild av hur livet på vår hud ser ut. Får vi en djupare förståelse om hur bakteriena fungerar och lever kan vi på sikt använda kunskapen till nya behandlingsmetoder.
Publicerad: 03.08.2015
Uppdaterad: 06.08.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: Svt nyheter